Bloemlezing Wim Kuipers

Joep Leerssen

Op 8 mei werd in het Sociaal-Historisch Centrum voor Limburg een bloemezing uit de poëzie van Wim Kuipers, gepresenteerd. Ik vond dat een belangrijke literaire gebeurtenis. Dankij de vertalingen en de toelichtingen van samenstellers Ine Sijben en Ben van Melick kan nu ook een breder leespubliek inzicht krijgen in het bedwelmende maar soms lastig toegankelijke werk van deze grote Limburgstalige dichter. Meer daarover in de inleidende tekst die ik bij die gelegenheid heb uitgesproken: hier online.

Latest Blog Posts

Valedictory lecture

Joep Leerssen

On 22 June I retired from the chair of Modern European Literature at the University of Amsterdam. My valedictory lecture was entitled "Hiding in the Popcorn: How Romantic Nationalism survived into the 21st Century". A video recording of the event can be found here, and the text text of the lecture is here.

Continue reading

Herinneringen aan de Maastrichtse Eurotop van 1992

Joep Leerssen

Het is bijna dertig jaar geleden dat het roemruchte Verdrag van Maastricht tot stand kwam. Daarover wordt in samenwerking met de Universiteit Maastricht een publiekshistorisch onderzoek gedaan. Welke herinneringen leven er bij de regionale bevolking aan dat evenement? Wie kwam er, op welke wijze dan ook, mee in aanraking — als hotelmedewerker, politieagent of taxichauffeur — en bij wie heeft het sporen in het geheugen achtergelaten?
Het gaat niet alleen om de “grote” herinneringen van de hooggeplaatste verantwoordelijken maar ook om de informele, anecdotische herinneringen en de familieverhalen vanuit de brede bevolking. Die willen we in het project graag boven water krijgen.
Hebt u een verhaal(tje) te vertellen? Laat het me weten en ik neem contact met u op!
Klik hier om contact op te nemen (feedback-formulier)

Continue reading